Om oss

Orsa Ungdomskör

En kör som faktiskt berör!

OM OSS!!

"En Kör som faktist berör", allt talar ju för sig själv.

 

Historia och information kring Orsa Ungdomskör

Orsa ungdomskör är en fritidskör som har jobbat i över 15 år och bland annat sjungit med Povel Ramel, Kalle Moraeus, Joakim Cans, Tripple and Touch samt turnerat med Sissel Kyrkjebö. Orsa Ungdomskör är också en av få körer som har haft medlemmar i 3 Körslaget tävlingar och vunnit två. Team Cans samt Team Moraeus.

 

Orsa Ungdomskör grundades år 1980 då med Mats Lissdaniels vid rodret. Sedan ca 20 år senare tar Ingrid Eriksson över och Orsa Ungdomskör blir en showkör. Det börjades med planering och 2001 körde Orsa Ungdomskör sin första show på ett församlingshem i Orsa, ”Stanna våren en stund”. Sedan dess har det gjorts 14 olika Shower varav alla har satt avtryck.

 

Idag består kören av unga män och kvinnor och antalet varierar från 20- 30 körmedlemmar per säsong. Orsa Ungdomskör har vuxit och shower är nu deras signum. Idag är showerna ca 2 timmar långa med två akter, ca 20 klädbyten, liveband med professionella musiker från hela Sverige, ljud och ljus samt en repertoar från hela världen.

 

Idag hålls showerna på den gamla biografen Röda Kvarn och fast kören är väldigt mångsidig så är de kanske ändå bäst på pop och rock. Det kanske mest unika med Orsa Ungdomskör är ändå det demokratiska styret som finns. Medan det i många körer är en körledare som är beslutsfattare på alla plan så är det lite annorlunda i Orsas kör. Ingrid Eriksson är körledare samt kvinnan med det sista ordet och har översikt över allt som görs men hon är långt ifrån den som bestämmer allt. I Orsa Ungdomskör får nämligen alla vara med och tycka och det finns även en showgrupp av lite mer erfarna körmedlemmar som jobbar med showen och allt kring den för att det ska fungera. Det finns även en eller flera assisterande ledare under Ingrid som har ansvaret av skapandet med stämmor, koreografi, kläder, marknadsföring, sponsring mm. Mycket som görs på scen är skapat och framtaget av hela kören.

 

Under år 2015 sjöngs det på VM i skidor i Falun och för VM vinnaren Johan Olsson. Mössor och jackor trycktes upp och första loggan för Orsa Ungdomskör skapades. Under samma år gjordes hemsidan klart och blev officiell.

.

©Orsa Ungdomskör 2016